Géén gesloten centra! Niet in Jumet, niet in Jabbeke… Nergens!

In Jumet, in de buurt van Charleroi en in Jabbeke, vlakbij Brugge, is de regering van plan om tegen 2028 nieuwe gesloten centra voor “illegalen” te bouwen. Het centrum in Jumet zou 200 plaatsen tellen, waardoor dit het grootste zogenaamde “administratieve” detentiecentrum in België zou worden. Gesloten centra houden mensen vast op grond van een “onregelmatig administratief statuut”, met het officiële doel om hen gedwongen te deporteren van Belgisch grondgebied via het vliegtuig. Met andere woorden, deze centra beroven mensen van hun vrijheid voor het enkele feit dat ze niet over de “juiste” papieren beschikken.
We zijn niet akkoord met het bouwen van zo’n centra. Niet in Jumet, niet in Jabbeke… Nergens! Op dinsdag 17/09 is er een infomoment in Burg 4 en we roepen op om mee te betogen op zaterdag 22 september in Charleroi.


Gesloten centra werden in België ingevoerd toen extreem-rechts in de jaren 90 zijn intrede deed in het parlement. Sindsdien zijn de detentie- en uitzettingsmechanismen verder versterkt en breiden de gesloten centra zich voortdurend uit, wat een weerspiegeling is van een racistisch, gewelddadig en moorddadig migratiebeleid. Er zijn momenteel 6 gesloten centra in België en opeenvolgende regeringen zijn van plan om er nog meer te bouwen. De budgetten die worden ingezet om deze onmenselijke behandeling uit te voeren zijn astronomisch. Elk jaar worden duizenden mensen gedeporteerd. Het hele systeem van opsluiting en uitzetting is extreem gewelddadig, zowel fysiek als psychologisch, en drijft mensen tot het uiterste. En de Belgische staat is al meer dan 8.000 keer veroordeeld voor het niet respecteren van het fundamentele recht op opvang van asielzoekers. Sinds het bestaan van de gesloten centra zijn er veel mensen gestorven, soms door zelfmoord, soms in duistere omstandigheden en soms door moord en doodslag.

Het is ter nagedachtenis aan Semira Adamu, een verzetsstrijdster zonder papieren die in 1998 door de politie werd gedood tijdens haar zesde poging om uitgezet te worden, dat we op 22 september zullen betogen tegen de gesloten centra. Deze datum herinnert ons aan haar dood, veroorzaakt door racisme en migratiebeleid. Dit beleid blijft levens eisen: Mawda (gedood door de politie in 2023), Tamazi (gestorven in 2023 in een gesloten centrum). En ter nagedachtenis aan alle anderen, anoniem, aan de grenzen, in de zee, op de wegen, elke dag. Laten we strijden tegen de onzichtbaarheid en de vergetelheid van de vele doden die de Staat veroorzaakt aan de grenzen en in detentiecentra. Stalking, razzia’s, arrestaties, opsluiting, uitzetting… Grenzen en hun beleid veroorzaken geweld en dood, zoals het verleden en het heden voortdurend aantonen. Onze solidariteit gaat uit naar de slachtoffers van deze martelingen, die straffeloos worden uitgevoerd door overheidsfunctionarissen.

We accepteren de bouw van detentiecentra in Jumet en Jabbeke niet, we geloven de leugens en weglatingen van politici niet, we tolereren niet dat ze voor ons verbergen wat een project voor een detentiecentrum werkelijk inhoudt: de opsluiting en deportatie van duizenden mensen, alleen omdat ze niet de juiste papieren hebben. We weigeren toe te staan dat andere mensen omkomen in gesloten centra, tijdens opsporingsoperaties en gedwongen deportaties, en we weigeren toe te staan dat grenzen in stilte doden. De onmenselijke en moorddadige detentiecentra moeten worden afgeschaft en er mogen geen nieuwe worden gebouwd!

Laten we onze stem verheffen en ons organiseren tegen dit moorddadige migratiebeleid, voor een onmiddellijk einde aan elke opsluiting en voor vrijheid van verkeer en vestiging voor iedereen. Voor de nagedachtenis van Semira Adamu en alle mensen die het doelwit zijn van het migratiebeleid, die geschonden, onderdrukt en vermoord worden. Laten we ons verzetten tegen de uitbreiding van de detentie- en uitzettingsmachine.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg je ons al?

In deze crazy ratrace gaat alles zo snel dat je je favoriete collectief  uit het oog dreigt te verliezen.  Via volgende tools kan je op de hoogte blijven…

Mailinglijst

Lekker Oldscool!  Iedere maand een mailtje met alle info die de Brugse Anarchistische Scene kan nodig hebben!  Da’s BAML.  
Schrijf je snel in via onderstaande formulier.