sliderbetaalwatjekan (1140 x 200 px) (1240 x 200 px)
slidertshirtsNiemandIsIllegaal (1240 x 200 px)
previous arrow
next arrow
Buy Now
Product 1 Title

Sample text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nullam nunc justo sagittis suscipit ultrices.

Quantity
$20.00
$17.00
Bezig met het laden van Evenementen

« All Evenementen

Activisme Is Geen Misdaad

4 oktober @ 09:00 - 14:00

Op 29 april 2023 werden 14 activisten gerechtelijk gearresteerd tijdens een vreedzame actie van Greenpeace in de Fluxys gasterminal in de haven van Zeebrugge. Pas 48 uur later, wat de maximaal toegestane tijd is voor dit soort aanhouding, werden ze vrijgelaten. Ze werden gedagvaard om voor de rechtbank van Brugge te verschijnen.
De actie was volkomen geweldloos, er werd geen schade aangericht en Greenpeace was tijdens de actie in dialoog met de politie. Wij beschouwen dit proces als een poging om klimaatactivisten te intimideren en de vrijheid van meningsuiting te beknotten. Activisten worden aangeklaagd voor het vreedzaam aan de kaak stellen van de verantwoordelijkheid van fossiele brandstofbedrijven voor de klimaatcrisis.
Het proces is niet alleen een bedreiging voor de 14 activisten, maar ook voor de democratische rechten van alle burgeractivisten. Activisten van andere sociale bewegingen, zoals vakbondsmensen, werden de laatste jaren meer en meer veroordeeld en strafrechtelijk vervolgd. Dit is een zeer zorgwekkende evolutie.
Met dit proces wordt de focus verlegd van het eigenlijke probleem – de klimaatcrisis en de invloed van de fossiele brandstofindustrie hierop – naar het straffen en ontmoedigen van burgers die dit aankaarten. Het proces is niet enkel het proces van 14 activisten, maar dat van ons recht om te eisen dat overheden en bedrijven ons beter beschermen tegen de klimaatramp die ons nu al treft.
Om onze steun te uiten voor de 14 activisten, verzamelen we voor de zitting aan de rechtbank in Brugge. Wees erbij en toon je solidariteit. Activisme is geen misdaad! ✊
Collectief vertrek:
Brussel Zuid: 7.08 uur
Gent Sint-Pieters: 7.39 uur
Antwerpen-Centraal: 6.37 uur
#ActivismIsNotaCrime #RightToProtest

Locatie

Gerechtsgebouw Brugge
kazernevest 3
Brugge, 8000 Belgium
+ Google Maps