Spring naar de inhoud

Red De Spie, teken de petitie!

  • 3 min read

De Spie is een gebied dat ingesloten ligt tussen de spoorwegen naar Blankenberge, Zeebrugge en de A11. Het gebied is 42 ha groot en bestaat voornamelijk uit vochtig en laaggelegen poldergrasland. Op de site staan ook twee boerderijen die ondertussen werden onteigend. In het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) staat het immers ingekleurd als industrie. Verschillende natuurorganisaties zijn echter in beroep gegaan tegen het verdwijnen van dit waardevolle stuk poldergrasland. “Red De Spie” start nu een petitie voor het behoud van De Spie.

Natte graslanden, rietkragen en beken typeren het gebied van 42 ha dat onder een laag beton dreigt te verdwijnen.

Er zijn tal van argumenten om geen beton in De Spie toe te laten. Vooraleerst is er de waterhuishouding, zoals duidelijk is op de foto’s bij dit bericht. Deze dateren van 18 januari 2023 en tonen dat dit gebied letterlijk als een spons werkt in perioden van grote neerslag. Wanneer de graslanden en vele beken ertussen zouden verdwijnen zou dit wel eens vervelende gevolgen kunnen hebben.
Het gebied wordt ook gewaardeerd door tal van diersoorten. Zo werden volgende soorten reeds waargenomen: scholeksters, buizerds, uilen, aalscholvers, ooievaars, zilverreigers, vele soorten eenden, vlinders en zangvogels.
In de weiden groeien grassen, biezen en aan de rand heel wat bomen en struiken.
De jachtwachterswoning, gelegen langs de lentestraat dateert van rond 1730 en werd, wegens waardevol bevonden, recentelijk nog gerenoveerd met onder meer een subsidie van stad Brugge.
Voor fietsers die de fietsroute naar Zeebrugge volgen is het gebied een oase van autovrije natuur en rust. Ook voor wandelaars kan het gebied aansluiten op het polderbos Duivekeete en het gebied rond het Dierenasiel, waar heel veel vrijwilligers die met de honden gaan wandelen baat bij zouden hebben.

Waar ontharding en behoud van open ruimtes essentieel is om een antwoord te bieden op de vele milieu en klimaat uitdagingen, is het WVI hier van plan om zowat 42 hectare grotendeels te verharden. Dit is totaal uit den boze, en druist in tegen elke beleidsverklaring. De Spie moet zeker onaangeroerd en zelfs definitief beschermd worden voor het welzijn van de bevolking.

De Initiatiefnemers van de petitie

Binnenkort buigt de Vlaamse Regering, en in het bijzonder minister van omgeving Zuhal Demir (N-VA), zich over het dossier. Met deze petitie wil “Red De Spie” haar vragen om de verkavelingsvergunning voor dit gebied af te keuren.

Infodag Red De Spie

DE SPIE IS BEDREIGD! De actiegroep "Red de Spie" laat ons graag kennis maken met deze verborgen parel, een paar kilometer ten noorden van de Brugse binnenstad. Ze beogen het… Lees meer »Infodag Red De Spie

Find out more »
De Spie, Lentestraat,Lentestraat
Brugge,West-Vlaanderen8000Belgium
+ Google Maps

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *